Frukost är nyttigt

men jag är ingen frukost människa. Har aldrig varit hungrig på morgonen. Och inte blev det bättre av de år jag jobbade som frukostansvarig på ett stor hotell i vår huvudstad.... Det var nog då jag rent av började tycka att frukost var otäckt!!

Så när folk börjar prata sig varma om hotellfrukostar med äggröror , bacon osv så nästan vänder det sig i magen på mig.... Huuuu , ni skulle bara veta!!

Näe , tacka vet jag en hederlig kopp kaffe

 

Eller dom idag.... En mugg chokladpucko.... Sockerkick a la grande

 


Gullegris

Mat till 6 hungriga människor....

Fläskfilé (ca 1 kg)
potatis (drygt 1 kg)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
Körsbärstomater
Fetaost

Marinad:
1½ dl olivolja
4 pressade klyftiga vitlökar
2 tsk sambal oelek (lite mindre om man inte gillar så starkt)
2 msk soja

Kall sås:
4 dl turkisk yoghurt
2 pressade klyftiga vitlökar
2 tsk örtkryddor (eller tex sallads krydda  , grekisk eller italiensk)
½ pressad lime

Skär den lilla grisen i mindre bitar och lägg i marinad ,helst över natten.

Lägg klyftig potatis i en långpanna , in i ugnen 220 grader i 10 - 15 min

Strö över fläskfilén och marinaden + paprikorna i strimlor och löken i klyftor.
Överst lägger du körsbärstomater och fetaost skuren i bitar. In i ugnen igen ca 40 min.

Servera med den kalla såsen och sallad

Cow wow wow

800 g nötkött ,tex högrev
2 gula kula lökar
3 klyftiga vitlökar
4 cm färsk ingefära
2 msk smör eller margarin
4 tsk spiskummin
3 msk curry
salt
1/2 liter vatten
3 tomater
2 dl yoghurt
1 knippa färsk koriander  eller torkade blad

Skär kossan i tärningar. Hacka den gula kula löken och klyftiga vitlöken. Skala ingefäran och finstrimla.
Smält matfettet i en gryta och bryn kossan. Ta upp det ur grytan. Fräs lök, vitlök och ingefära i fettet som finns kvar i grytan (ca 5 min). Rör om, tillsätt kryddorna och fräs lite till
Lägg tillbaka kossan i grytan och häll över cirka ½ liter vatten. Lägg på locket och låt puttra på svag värme i cirka 30 minuter.

Dela varje tomat i 4 delar . Tillsätt tomaterna när grytan fått koka i 30 minuter och låt små fisa i ytterligare 30 minuter under lock eller tills köttet blivit mört.

Blanda i 2dl yoghurt och garnera med färsk koriander.

Ät ihop med ris  , sallad och ev. yoghurt


Chicken Run

Mat för 4 pers

4 kycklingfiléer
 halloumi (1 pkt)
1 rödlök
250g coctailtomater
potatis (små eller delade)
 ruccola ett par nävar...
2 msk olivojla
2-3 tsk torkade öreter (timjan , rosmarin , dragon osv)
salt
peppar

Skär kycklingen i lagom bitar , typ så stora så man får in dem i munnen utan problem  Salta och peppra
Skär halloumin i nästan lika stora bitar som pippin. Hacka löken , inte så jätte pyttigt
Skölj tomaterna och ruccola.
Hetta upp oljan i en wok , bryn kycklingbitarna snabbt på hög värme.
Dra ner värmen och lägg i halloumin , kokt kall potatis och löken , fortsätt fräsa och rör om , kasta i  ruccolan och örterna. Blanda ihop allt och stek lite till .. Rör lite och sluta fräsa det hela när tomaterna börjar gå sönder

Ät med örtkryddad keso/Yoghurt




Ernst Kirchsteiger

hör inte till mina favoriter på något sätt..... Jag blir alldeles kallsvettig då den mannen dyker upp i rutan och spottar ur sig saker som .. Jag citerar:   "Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck" ,"Det blir som ett vattenfall av ek. " Det här fönstret ger väldigt skön kontakt mellan ute och inne. Det är som om att ute och inne vill varandra någonting."

Men mamma slängde ihop ett av hans recept och det får klart godkänt..... Nu har min hjärna arbetat ut en variant av det här.. Återkommer när jag testat det...

Färdigt på: 30 min

Ingredienser

Skaldjurstårta
6 6 msk rumstempererat smör
12 12 skivor kavring
1 1 kg färska skalade räkor
500 500 g vit fisk, Alaskan Pollak
750 750 g kesella
250 250 g crème fraiche
300 300 g kokt färskpotatis
1 1 knippe färsk gräslök
1 1 knippe färsk dill
250 250 g finriven parmesan
salt och peppar från kvarn
1 1 st citron
3 3 msk forellrom

1. Skaldjurstårta: Blanda smör och kavring till en deg och täck insidan på en pajform.

2. Koka färskpotatisen och fisken och låt dessa svalna. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och täck botten av pajformen.

3. Hacka räkorna i grova bitar och blanda med den kokta fisken som smulas ner, kesella, parmesan, dill, gräslök, saften från en citron och 1msk rom, salt och peppar. Blanda allt väl.

4. . Häll sedan smeten i pajformen. Garnera sedan tårtan med färska räkor, rom, skivade cocktailtomater och hackad gräslök.

5. Förvara gärna tårtan i kylen ca 1 timme innan servering.

Receptet har jag stulat på recept.nu

Bilden är på mammas Ernsttårta


Stifado

En underbart god grekiskgryta , verkar finnas i mängder av olika varianter. Hittade dettta recept när jag surfade runt på nätet. Ska tigga av mamma receptet hon använder.

1 kg nötkött
250 g schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1 brk passerade tomater
3 msk tomatpuré
4 dl rött vin
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
8 st svartpepparkorn
1 kanelstång
6 st kryddnejlikor
6 st kryddpeppar



Skala och bryn löken hel, lägg åt sidan. Bryn köttet i större kuber och lägg över i en gryta. Tillsätt alla ingredienserna utom löken och låt puttra i 1 timme. Lägg i löken och småkoka ytterligare 30 min. Servera med ris och bröd.

Lingonben

Fläskkotletter eller något annat fläskkött (file)
salt
peppar
3 dl matlagningsgrädde av valfri fetthalt
3 msk fond
3 msk lingonsylt(hemmagjord rårörd är det ultimata)
scharlottenlök
Riktigt stark kryddkorv
blandad svamp (trattisar , kantareller  ,  vad man gillar)
3-4 tsk Timjan

Stek köttet så det blir genomstekt ,stek sen korv och skivad lök.
Vispa ihop övriga ingred. i en gryta. Låt koka upp under vispning.Häll såsen över kotletterna , strössla över frästa svampar och låt det stå och små fisa i ugnen ca 20 min.

Ät med tex kokt potatis eller ris




Mer semester mat

lyckades ju faktiskt komma ihåg att ta mer bilder på frosseriet

Hos pappa så mumsade vi oss köttfärsbiffar med diverse smarriga tillbehör
nyplockade kantareller.. MUMS!!




Fläskfile med timjan , lingonsylt , kryddig korv och kantareller.. En favvo i repris



Japps det var lite från min matiga Semester!!

Lördagens middag

Ja , då var man hemma igen och det var dax att börja laga mat. Man blir ju lite bortskämd med sånt på semestern. Har faktiskt inte lagat mat så himla många gånger.

I går serverades det stekt kycklingfile med en sallad på färskpasta , kikärtor , bönor , fetaost och lök. Smaksatt med citron


Semestern är slut

och magen full av god mat!!

Här kommer ett litet bildsvep över en del av det som slunkit ner i magen under sommaren

Vi har naturligtvis grillat!!! Här är det mixedgrill a la Kohagen



Hos mamma hade vi en grekisk kväll med grillad paprika , fetaost och oliver



Sen fortsatte vi med lite grillas kyckling , potatishalvor , grillad tomat och tzatziki


Obligatorisk Ouzo



En hallontårta sitter ju heller aldrig helt fel


Panerad kyckling med halloumi , svamp , vitlökssås och ajavar relish.. sallad till också



Mamma tittar på Ernst , så en dag blev det en Ernstpaj med bla räkor , potatis och rom i



Hemmgjord potatissallad , gjord på det som jag hittade i kylen


Hemmagjord poataissallad med tillhörande kotlett



En tacokväll är ju aldrig helt fel heller



Och eftersom mamma är en Greklandstok så avslutades vistelsen med en Stifado!

RSS 2.0