Jag är som sagt ingen

person gillar eller kan baka. Men ibland gör jag mina tappra små försök!!

Senast var när jag skulle fira min födelsedag. Jag hade för min inre syn sett hur fin och underbar chokladtårtan jag tänkte baka skulle bli!!

Jag rörde ihop alla ingredienser , ställde in kakan i ugnen. och ju mer jag tänkte på hur under bar den skulle bli desto mer började mina ögon tindra!!

När jag tog ut den ur ugnen så var det en sorglig  , platt och stenhård historia som kikade fram. Hade jag slagit den i huvudet på någon så hade de trillat döda ner på fläcken! Jag kam lova att solskenet i mona ögon slocknade och rosorna på kinden bleknade!!

Istället blev det en panik och nöd tårta!!

När man gör en panik och nöd tårta så rusar man in på närmaste butik och köper färdiga bottnar, sen mosar man några bananer och blandar med vispad grädde. Vips har man ett tårtlager klart!!
Sen fuskar man och rör ihop ett paket med chokladmousse , låter det stela till lite grann innan man breder ut det på sista lagret.

Sen häller man grädde över hela härligheten , trycker fast lite Nobless och till sist strösslar man över lite chokladströssel!!



Voila.. Kalaset är räddat!!


Den misslyckade tårtan gör man så här med


Spjäll a la Pappa B

För 4-6 personer.

Alla mått är ca..... Både pappa och jag brukar öka dem lite!!

Funkar även att byta ut sherryn mot Whisky

Ingredienser

2 - 2.5 kg Revben (knäckta)
1 st purjo skuren i rätt stora bitar
1,5 dl Kinesisk Soya
1,5 dl strösocker
1/2 - 1 dl Torr Sherry (jag brukar ta 1 dl)
1/2 dl riven färsk ingefära

1 tsk krossad vitpeppar
1 tsk krossad kryddpeppar

Gör så här

Släng i allt i en gryta och fyll på med vatten så det täcker spjällen

Puttra i 45 min. med lock. Rör om lite då och då.

Sen ska de småputtra i ytterligare 30 min utan lock.

Ställ dem sen kallt..... Ta bort fettet som lägger sig överst. Låt dem ligga kvar i buljonen och värm dem i den.

Funkar perfekt på tex julbordet eller när man nu väl tugga i sig dem!






Pappa B him self!!

Hitta Nemo

För 4 personer.

En fiskrätt som funkar lika bra med nudlar, ris, bulgur, couscous eller pasta.

Ingredienser

600-700 g fiskfilé (valfri)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlökskyftor
1 tsk färsk ingefära (riven)
1 fiskbuljongtärning
4 dl kokosmjölk
1 msk olja
3-4 krm sambal oelek
Koriander eller persilja
Salt
Tärna paprikorna och fräs ihop med ingefära, finhackad gul lök och hackad vitlök i oljan. Smula i buljontärningen, häll i kokosmjölken och koka upp.

Tillsätt sambal oelek. Salta lite på fisken och lägg sen ner den i grytan, sjud på svag värme i max 7 minuter

Strö över koriander eller persilja.

Det har hänt ett antal gånger att jag istället för fisk har använt kyckling. Bara att byta ut fisken och buljongen till fjäderfän istället


Gullefjun med citrongräddsås

4 port.

Kycklingrätt som smakar himelskt....

Ingredienser

1 kyckling eller valfria delar från pippin
1 gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
2 tärningar hönsbuljong
½ knippe persilja
2 tsk salt
2 dl grädde (går bra med matlagningsgrädde eller andra smalare alternativ)
2 msk smör
3 msk lemon curd
vatten
salt
peppar



Lägg kycklingen i en kastrull , häll på så mycket vatten så att det täcker- Skala och klyfta löken. Tillsätt löken och vitlöken tillsammans med buljongtärningarna , persiljan och saltet. Sjud under locka ca 40 - 45 min.

Lyft ur kycklingen (håll den varm) Sila och koka ihop buljongen (ca 2-3 dl). Häll i grädden och koka ihop tills det börjar tjockna. Rör i matfett och lemon curd , salt och peppar efter smak. Red med lite maizena om det behövs

Servera kycklingen med citrongräddsåsen , ris eller pressad potatis





Babe med tomat och olivsky



För 4 personer.

Mmmmmmmmmmm

Ingredienser

Ca 600 g fläskfilé
2 msk hackad färsk rosmarin
½ citron, rivet skal av
2 hackade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Smör

250 g cocktailtomater
Olivolja
1½ dl svarta urkärnade oliver
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk grönsaksfond
1½ dl vatten
2 msk balsamvinäger
1 kruka färsk basilika
1 dl hackad bladpersilja
100 g fetaost

Putsa filén fri från senor, dela varje filé i 4 bitar.
Blanda rosmarin, citronskal, vitlök, salt och peppar.

Rulla bitarna i blandningen. Bryn köttet runt om i smör i en panna, efterstek i ugnen i ca 20 -30 min.

Dela tomaterna, fräs i olivolja med oliver och vitlök. Tillsätt fond, vatten och balsamvinäger. Koka ihop i 2-3 min.

Ta pannan från värmen, blanda i basilika och persilja.

Lägg filén i en form och slå skyn över den. Smula över fetaosten.

Servera med pasta,ris eller klyftpotatis

Toppengott!!

Det här receptet har jag någon gång i tiden fått från min mamma

KastrUllis



Utbildad kock , men jobbar inte längre inom den branshen. Exprimenterar och höftar hej vilt. Lagar enbart mat på ren känsla. Smakar och testar mig fram!
 

Den enda gången jag slaviskt följer ett recept är när jag ska baka , och det går alltid åt h-vete , så jag undviker att baka .Trots upprepade avgiftningar från allt som heter jäst , bakformar och muffins så får jag då och då några återfall och ger mig på det iaf....

En gång en coookie junkie alltid en coookie junkie!!

Det här ska bli mitt lilla försök att dela med mig av mina expriment i köket och andra matiga grejjer!!


RSS 2.0