Kanin Soppa

5 -6 potatisar
1 kg morötter
2 gula lökar
1-2 pressade ell choppade vitlöksklyftor
1 liter buljong (2 grönsaks tärningar)
ett pkt matlagningsgrädde
Salt
Peppar
1 dl finhackad gräslök
Skala potatis , lök och morötter.
Finhacka (eller riv) låt det små fisa i buljongen ca 40 min
mosa/mixa  blandingen när rotfrukterna och löken är genomkokt, späd med grädde till en bra konsistens. 
Smaka av  med salt och peppar.

Blanda ner finhackad gräslök



Beer balls

1 kg färs (bland el nöt)
1 liten burk öl
2 ägg
3 gula lökar (hackade)
1 msk dijonsenap
persilja (hackad)

vitpeppar
salt
2 tsk chiligrillkrydda
3 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk paprikapulver
½ msk chilipulver
lite cayennepeppar

Lägg alla ingredienser i en bunke  svätt i en halv öl samt kryddor. Rulla smeten till bullar i den strl ni vill ha. Sen är det bara att sätta igång och steka. 

Ölen som är kvar kan man skvätta ner i såsen som man sen gör till bullarna...

Nutty Balls

500 färs (kossa , bland eller pippi)
3 msk matolja
1 msk currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk jordnötssmör
3 tsk råsocker
lite finhackad persilja
3 vitlöksklyftor
 salta jordnötter

Krydda med lite salt och peppar , pressa i vitlöken och skvimpa ner den hackade persiljan i färsen , rulla lagom stora bullar (avgör själv)
Stek bullarna i stekpanna eller wok tills de får fin färg runt om. Ta dem ur pannan och låt fettet rinna av.
Lägg currypasta i resten av oljan i stekpannan. Fräs några minuter. Häll i kokosmjölk, rör om och smaksätt med jordnötssmör och ev socker.

Pytsa i bullarna och låt dem småfisa ca 5 minuter på svag värme. Garnera med några skojsiga salladsblad och jordnötter


Curry Up

500 g malen kossa
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk malen spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 dl kräm fräjs

Till det såsiga
margarin 
några skvättar curry  (3-4 tsk)
3 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
1 dl kräm fräjs
mangochutney 2-3 msk
sambal oelek  (så mycket som man vill ha)

Garnering:
Curry 
någon näve jordnötter

Blanda ihop kossefärsen med alla ingredienserna  , rulla bullar och stek dem sen.
Smält matfettet tillsammans med curryn. . Späd med matlagningsgrädde och kalvfond. Låt det stå och småfisa under omrörning ca 3 minuter. Tillsätt krääm fräjs, mangochutney och sambal oelek. Koka upp på nytt.  Häll såsen över köttbullarna och låt allt bli genomvarmt.

Strössla över nötterna och serva ihop med ris

Laxig Kaxig Jansson

Laxjansson gör jag som vanlig Jansson. Men jag byter ut ansjovisen mot gravad lax , sen har jag även i hackad dill och hackade kokta ägg. Matlagningsgrädde istället för vanlig grädde eftersom laxen är rätt fet.

1 gul lök
1 msk smör
750 g potatis
300 g gravad lax
2-3 hård kokta ägg
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl matlagningsgrädde

Ugn 200 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna.
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär laxen i strimlor.
Varva potatis, lök, lax och dill i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan lagren och avsluta med lax och dill.
Häll över grädden.
Grädda i mitten av ugnen 50-60 minuter


Mormor Fannys låda

Det här receptet kommer från Mormor Fanny , det var inte min mormor på riktigt utan hon hängde ihop med familjen Nilsson.. Och jag hängde ihop med familjen Nilsson ett gäng år under 90-talet.

Det finns säkert något annat namn på den här , men för mig kommer det alltid vara Mormor Fannys Låda en kalas god variant på Janssons Frestelse

Potatis
Ansjovis
Lök
Kokta ägg (hackade)
Grädde
Salt och peppar
lite svart peppar
ströbröd om man vill

Sen slänger man ihop den som en vanlig Jansson




Spjäll a la Pappa B

För 4-6 personer.

Alla mått är ca..... Både pappa och jag brukar öka dem lite!!

Funkar även att byta ut sherryn mot Whisky

Ingredienser

2 - 2.5 kg Revben (knäckta)
1 st purjo skuren i rätt stora bitar
1,5 dl Kinesisk Soya
1,5 dl strösocker
1/2 - 1 dl Torr Sherry (jag brukar ta 1 dl)
1/2 dl riven färsk ingefära

1 tsk krossad vitpeppar
1 tsk krossad kryddpeppar

Gör så här

Släng i allt i en gryta och fyll på med vatten så det täcker spjällen

Puttra i 45 min. med lock. Rör om lite då och då.

Sen ska de småputtra i ytterligare 30 min utan lock.

Ställ dem sen kallt..... Ta bort fettet som lägger sig överst. Låt dem ligga kvar i buljonen och värm dem i den.


RSS 2.0