Nu byter

vi bort julmaten....

I går fick det bli rökt lax med , kokt potatis , limeaioli och creme fraichesås med räkor i... Kalas för lilla magen!




Stylad

vardagsmat....

Stekt farlig korv är ingen rolig mat , stekt farlig korv med makaroner är rent tråkig. Men ibland har man bara inte tid , lust  , ork att göra nått annat...

Jag kunde endå inte låta bli att styla till korven lite med bostongurka , bacon och ost


Julhelger är bra mysiga

Att sitta uppkrupen i soffan och mumsa skinkmackor , dricka varm choklad och frossa i film.. Den här gången var det en återupplevelse av X-Files säsong 1 som gällde.

Och skinkmacka med grönkål på är en riktig delikatss.... MUMS!!




Juuuuuuul





Ett litet julbord....



Dopp i grytan.. Inget jag äter  , blött bröd känns inte riktigt som min grej!



Men jag är larvigt förtjust i skinka med grönkål!!

Kyckling


är ju en favorit , i alla möjliga varianter...  Snart kommer jag antagligen få fjädrar och börja kackla mer än vanligt!





Kycklingklubba som marinerats i rödvinsvinäger , soja , vitlök , grön , röd och svartpeppar....



Slömat en Lördagskväll... Chicken nuggets , pommes , sallad och dipsåser.. Curry , chili och hickory...



Pippi med vattenkastanjer , kokosmjölk och piffad med kinesisk starkcury , brände skönt i kistan!!!

Sockerkickar och annat....



Choklad Fuffins med smarties



Köttfärsröra a la vad som fanns i kylen.. Köttfärs , choritzo och bönor





Hänt i veckan

Moo Moo

Nötfärs
Gul kul finhackad lök
Pressad vitlök (ett gäng klyftor)
Ägg
Chilisås (stark)
salt
peppar
en släng tabasco

Blanda ihop alla ingred och gör biffar , bullar eller nått annat kul av dem

Stek dem och servera ihop med nått gott , tex pastasallad med Ajvar , turkiskyoghurt , lök och bönor


Raggiga flintfnattar

Raggmunk är så himla gott , men det är toksällan jag gör det.. Konstigt för det är ju inte speciellt krångligt på nått sätt. Eller jo , potatisen ska ju skalas och rivas... 

4 portioner
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
8 medelstora potatisar
skivat stekfläsk
 smör att steka i

Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en  smet. Vispa ner resten av mjölken och ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i smeten. Smält lite smör i en stekpanna . Klicka och bred ut smeten i stekpannan.  Stek raggisarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggisarna med fläsk och lingonsylt

 


Det finns saker jag verkligen

inte äter.. Sen kom jag fram till att mycket av det jag vägrar äta är sånt jag inte ätit sen jag var en liten kotte... Så nu har jag bestämt mig för att jag ska testa igen , så att jag verkligen har en motivering till mitt  "Det tycker jag inte om"

Började med att försöka testa fiskbullar.... Men det gick bara inte och ännu mindre efter att ha fått se en tallrik där fiskbullarna i hummersås mosast till en geggig fisk och potatissörja.

Men ärligt fiskbullar luktar kattmat och smakar illa..... Så de får stå kvar på min "Dettyckerjaginteomlista"



Måste väl ge mig på lutfisk nu i juletider oxå.... dettyckerjaginteom!!


Antagligen har jag fått

en smäll i huvudet eller så är det något annat som är fel... Nu har jag frivilligt bakat två dagar i rad , och idag så slängde jag t.o.m. ihop ett gäng saffransbullar med mandelmassa i.

Och tro det eller ej de såg både snygga ut och gick att äta!!




Dumlekakor

Så enkelt att göra att även JAG klarade av det..... YEEEEEEEES!!!!

200 g smör eller margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Dumlekola (jag köpte de små så slapp jag skala av papper och dela dem på mitten)
Noblesse


Blanda samman alla ingredienser
Låt degen stå och sova i kylen ca 30 min
Rulla degen till kulor och lägg i aluminiumfolieformar
Tryck ner en dumlekola i varje form.
Grädda mitt i ugnen i 175°C, 10-15 min.
Lägg på en Nobless medan kakorna är varma.




Efter onyttigsheter så

får man stoppa i sig nått annat.... Tur att det finns gott om smarriga nyttiga saker också

Igår blev det bulgur , stekta svampinjoner , halloumi , vitlöksröra och lite salld till det



Det kändes som det var välbehövligt efter kalorichocken som intogs dagen innan.. Fatboy Slim








Fatboy Slim

Mat för 2

2 pippifilé
Ris 
2 dl grädde (vispbar)
1 dl majjo
1 dl chilisås
2 dl riven ost
1 stor riven lök
Ett gäng färska svampinjoner
1 paprika i valfri kulör
3 pressigaklyftiga vitlökar
Salt
Peppar
Grillkrydda
Gör så här:  Häll kokt ris i en form. Skär pippi i bitar, fräs och krydda ihop med skivade svampisar och paprika. Strössla ut pippin och det övriga över riset. Vispa grädden, blanda i majjo, chilik, osten ,  lök och vitlök. Häll gegget över pippin. Skjuts in i ugnen..... Ca 200 grader i 20 - 25 minuter.

Lite sallad till..... För nyttighetensskull..







Dagen efter svälter man , springer 5 km spåret och äter sallad de kommande 2 veckorna!!

Enjoy!!!



Lite smått och gottigt



Plockmat framför tv:n är aldrig helt fel.... Klyftig potatis , bruchetta med tonfisks tjofräs , grillad pippi , starka små korvar , laxrullar och crostini med tapenade



Och ett glas rödskrik....



Stek kyckling med svampinjoner , ris och currysås



Kyckling (igen) med ris , aioli och en ceasarsallad liknande historia.



Pastagratäng med keso , bladspenat , lök och skinka



Ullis pippi macka special.. Stek kycklingfile , sallad , currydressing och två rostade brödskivor

Sjungande firre a la pesto

Jag fick ett recept av min syster på en en snabb och god tonfisksrätt som hennes kille brukar göra. Det var tonfisk , pesto , nått de i Norge kallar för Römme? och så pasta. Römme konstaterade lillsnorisen att det var nog som vår svenska Creme Frache ungefär..

Jag bestämde mig för att testa... Men jag ändrade lite grann på det hela och tillförde lite mer saker

Jag använde

1 brk tonis i vatten
1 brk creme fraiche
1 hackad röd lök
Pesto (använde ca 4 msk)
2 hårdkokta hackade ägg
ruccola
salt
svartpeppar
pasta

Jag skvimpade i pastan i vatten , under tiden sopm det fika koka klart blandade jag ihop övriga ingred.

När pastan var klar sköljde jag den i lite vatten och sen blandade jag ihop allt. Sparade lite rucckola som jag piffade lite med.

Tyvärr så hade jag glömt köpa hem parmesan , för det tror jag hade blivit himla gott strössla över.

Resultatet blev iaf gott.... En halvljummen smarrig pastasallad !!!



 


Mmmmmm

Nybakade kanelbullar med ett glas mjölk.... Det måste vara nått av det godaste man kan äta. Jag trillar tillbaka till minnen då man var liten och satt hemma i farmors kök och mumsade på nybakade bullar. Min farmors bullar var oslagbara!! Men jag har tyvärr inte ärvt någon bakningsgen från min farmor.. Tyvärr!!



Synd att jag inte kan skryta med att det var jag som bakat denna gång!! Men jag var duktig på att äta dem!!



Men även proffs kan misslyckas... (Läs: Lennart)





Så kan det gå när det är spännade saker på tv..... ;-)



Vadheterdet Vadheterdet paj

med tex Red hot Choritzo ,  ädelost , gul ful lök och paprika....

Pajdeg:
200 g vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Blanda ihop , tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader 10 min (om ni ville det)

Fräs vadheterdet vadheterdet korven och den kuliga löken (strimlad)

Lägg korvisen och lök i pajformen  , smula över ädelost och lägg sen över paprika ringar.

Häll över äggstanning med ost i... (3 dl mjölk , 3 ägg och så mycket ost som ni vill ha)

Grädda på ca 200 grader i 40-50 min... Dra ner värmen mot slutet av gräddningen

Ät med någon smarrig sallad till....





 


Stekta Fransoser eller

panka riddare

Ibland är det himelskt gott med frulle även om man inte är frulletypen i vanliga fall..... Men så skönt det kan vara att krypa upp i soffan framför tv:n efter en välförtjänt sovmorgon , ibland är det riktigt mysigt med Söndagsmornar!

För 2- 4 personer:

4 skivor ljust bröd
2 dl Mjölk
1 msk Socker
2  äggisar
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk kanel
Smör
 
Blanda ihop socker, mjölk, äggisarna, vaniljsocker och kamelen i en skål.

Doppa brödskivorna i smeten och stek sedan i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna (använd gärna en grillpanna om ni har en sån), ät med tex sylt eller varför inte lönnsirap om man vill ha det riktigt sött!! Jag är himla svag för blåbärssylt , och helst Brunnebys!!

 

 

 


Viltolycka

Vi var på äventyr i Arjeplog. Ena hunden skulle paras , och hos den tilltänkta pojkvännen blev vi bjudna på "Trafikolycka" eller wokad souvas över öppen eld i deras grillkåta.

Det var himsklans mysigt att sitta inne i värmen  , man tänkte inte på att det var snö och kallt utanför!!





Viltolycka med tillhörande dryck...



Kaffe på maten...


Bilder och

uppdateringar...

Äntligen har jag lyckats slita mig från plattisen och äntligen har jag lyckats få till den där lilla sladden man måste ha mellan datorn och kameran för att kunna ladda in bilder!! (Ang den lilla sladden så ska det läsas så här.... Lennart fixade , då det är han som är en hejjare på det tekniska förutom bullbak)

Det är mycket man ska kunna ibland... ;-)

Men The Mexian Chicken har iaf blivit med bild  http://kastrullis.blogg.se/2009/june/the-mexican-chicken.html


Idag har jag ägnat mig åt köttbullerullning...... Jag har kommit fram till att jag gör köttbullar en gång om året och det är precis innan jul , fast jag brukar göra en jätte laddning då. Idag rullade jag på 3 kg färs... Blandfärs , koktpotatis , lök , salt , peppar och kryddpeppar... Ja ägg occkså naturligtvis

Slängde även ihop två laxjansson  http://kastrullis.blogg.se/2009/september/laxig-kaxig-jansson.html , så nu kan det snart bli jul....
















RSS 2.0