Mustiga frallor
Straxt innan jul fick jag den strålande ideen att jag skulle baka , och kors i taket , peppar, peppar och allt sånt där.. Det gick riktigt bra , och blev kalas gott!!!
Frågan är bara vad ska jag använda istället för must om jag vill baka dem igen??? Måste jag vänta till påsk nu istället????
1 pkt jäst
2 flaskor must (små naturligtvis)
1 dl matolja
2 tsk salt
5 dl Rågsikt
11 dl vetemjöl
Värm musten till fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och häll musten över, rör runt så att jästen löser sig. Tillsätt matolja, salt, rågsikt, nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen för hand ca 10 minuter eller med maskin ca 5 minuter tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 25 bitar.
Forma bitarna till släta runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Värm ugnen till 225°C. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk
Frågan är bara vad ska jag använda istället för must om jag vill baka dem igen??? Måste jag vänta till påsk nu istället????
1 pkt jäst
2 flaskor must (små naturligtvis)
1 dl matolja
2 tsk salt
5 dl Rågsikt
11 dl vetemjöl
Värm musten till fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och häll musten över, rör runt så att jästen löser sig. Tillsätt matolja, salt, rågsikt, nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen för hand ca 10 minuter eller med maskin ca 5 minuter tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 25 bitar.
Forma bitarna till släta runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Värm ugnen till 225°C. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk
Det har ju blivit nytt år!!!!!
Det firades in med tjälknöl och potatisgratäng

och så pannacotta till dessert


och så pannacotta till dessert
