Tzatziki
Lite olika varianter som jag slabbar ihop då och då. Jag använder mig oftast av den grekiska eller turkiska yoghurten. Använder jag matlagningsyoghurt så brukar jag låta den få stå och rinna av i ett kaffefilter.
Morotstzatziki:
2 dl grovriven morot
2 dl yoghurt (grekisk)
1 pressad vitlöksklyfta
pressad citron
1 krm salt
Rödbetstzatziki:
2-3 inlagda rödbetor
1 msk riven lök
1dl yoghurt (grekisk)
Salt
***********************************
"Vanlig"
2 dl yoghurt (grekisk)
gurka (en halv)
1 msk olivolja
1 tsk pressad citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Riv gurkan och rör ner i yoghurten. Tillsätt olivolja, citronsaft och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar
***************************************************
Mint tzatziki
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
olivolja
2 dl yoghurt
salt & peppar
ca 4 kvistar mynat
Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i centimetertjocka skivor. Fräs hackad vitlök och schalottenlök i olja i en panna eller kastrull. Tillsätt gurkan och därefter yoghurten. Salta och peppra. Blanda ner grov hackad mynta
God till bla lax
***************************************
Feta Tsatzikin
2 dl yoghurt
100 g smulad fetaost
gurka (riven)
1 dl färska basilikablad, grovhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
pressad citron
Salt
Peppar
***********************
Morotstzatziki:
2 dl grovriven morot
2 dl yoghurt (grekisk)
1 pressad vitlöksklyfta
pressad citron
1 krm salt
Rödbetstzatziki:
2-3 inlagda rödbetor
1 msk riven lök
1dl yoghurt (grekisk)
Salt
***********************************
"Vanlig"
2 dl yoghurt (grekisk)
gurka (en halv)
1 msk olivolja
1 tsk pressad citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Riv gurkan och rör ner i yoghurten. Tillsätt olivolja, citronsaft och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar
***************************************************
Mint tzatziki
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
olivolja
2 dl yoghurt
salt & peppar
ca 4 kvistar mynat
Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i centimetertjocka skivor. Fräs hackad vitlök och schalottenlök i olja i en panna eller kastrull. Tillsätt gurkan och därefter yoghurten. Salta och peppra. Blanda ner grov hackad mynta
God till bla lax
***************************************
Feta Tsatzikin
2 dl yoghurt
100 g smulad fetaost
gurka (riven)
1 dl färska basilikablad, grovhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
pressad citron
Salt
Peppar
***********************
Kommentarer
Trackback