Tzatziki

 Lite olika varianter som jag slabbar ihop då och då. Jag använder mig oftast av den grekiska eller turkiska yoghurten. Använder jag matlagningsyoghurt så brukar jag låta den få stå och rinna av i ett kaffefilter.

Morotstzatziki:
2 dl grovriven morot
2 dl yoghurt (grekisk)
1 pressad vitlöksklyfta
pressad citron
1 krm salt

Rödbetstzatziki:
2-3 inlagda rödbetor
1 msk riven lök
1dl yoghurt (grekisk)
Salt
***********************************
"Vanlig"

2 dl yoghurt (grekisk)
 gurka  (en halv)
1 msk olivolja
1 tsk pressad citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Riv gurkan och rör ner i yoghurten. Tillsätt olivolja, citronsaft och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar
***************************************************
Mint tzatziki
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
olivolja
2 dl yoghurt
salt & peppar
ca 4 kvistar mynat




Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i centimetertjocka skivor. Fräs hackad vitlök och schalottenlök i olja i en panna eller kastrull. Tillsätt gurkan och därefter yoghurten. Salta och peppra. Blanda ner grov hackad mynta

God till bla lax
***************************************
Feta Tsatzikin

2 dl yoghurt
100 g smulad fetaost
gurka (riven)
1 dl färska basilikablad, grovhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
pressad citron
Salt
Peppar
***********************

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0