Frukost är nyttigt
men jag är ingen frukost människa. Har aldrig varit hungrig på morgonen. Och inte blev det bättre av de år jag jobbade som frukostansvarig på ett stor hotell i vår huvudstad.... Det var nog då jag rent av började tycka att frukost var otäckt!!
Så när folk börjar prata sig varma om hotellfrukostar med äggröror , bacon osv så nästan vänder det sig i magen på mig.... Huuuu , ni skulle bara veta!!
Näe , tacka vet jag en hederlig kopp kaffe
Eller dom idag.... En mugg chokladpucko.... Sockerkick a la grande
Gullegris
Fläskfilé (ca 1 kg)
potatis (drygt 1 kg)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
Körsbärstomater
Fetaost
Marinad:
1½ dl olivolja
4 pressade klyftiga vitlökar
2 tsk sambal oelek (lite mindre om man inte gillar så starkt)
2 msk soja
Kall sås:
4 dl turkisk yoghurt
2 pressade klyftiga vitlökar
2 tsk örtkryddor (eller tex sallads krydda , grekisk eller italiensk)
½ pressad lime
Skär den lilla grisen i mindre bitar och lägg i marinad ,helst över natten.
Lägg klyftig potatis i en långpanna , in i ugnen 220 grader i 10 - 15 min
Strö över fläskfilén och marinaden + paprikorna i strimlor och löken i klyftor.
Överst lägger du körsbärstomater och fetaost skuren i bitar. In i ugnen igen ca 40 min.
Servera med den kalla såsen och sallad
Cow wow wow
2 gula kula lökar
3 klyftiga vitlökar
4 cm färsk ingefära
2 msk smör eller margarin
4 tsk spiskummin
3 msk curry
salt
1/2 liter vatten
3 tomater
2 dl yoghurt
1 knippa färsk koriander eller torkade blad
Skär kossan i tärningar. Hacka den gula kula löken och klyftiga vitlöken. Skala ingefäran och finstrimla.
Smält matfettet i en gryta och bryn kossan. Ta upp det ur grytan. Fräs lök, vitlök och ingefära i fettet som finns kvar i grytan (ca 5 min). Rör om, tillsätt kryddorna och fräs lite till
Lägg tillbaka kossan i grytan och häll över cirka ½ liter vatten. Lägg på locket och låt puttra på svag värme i cirka 30 minuter.
Dela varje tomat i 4 delar . Tillsätt tomaterna när grytan fått koka i 30 minuter och låt små fisa i ytterligare 30 minuter under lock eller tills köttet blivit mört.
Blanda i 2dl yoghurt och garnera med färsk koriander.
Ät ihop med ris , sallad och ev. yoghurt

Chicken Run
4 kycklingfiléer
halloumi (1 pkt)
1 rödlök
250g coctailtomater
potatis (små eller delade)
ruccola ett par nävar...
2 msk olivojla
2-3 tsk torkade öreter (timjan , rosmarin , dragon osv)
salt
peppar
Skär kycklingen i lagom bitar , typ så stora så man får in dem i munnen utan problem Salta och peppra
Skär halloumin i nästan lika stora bitar som pippin. Hacka löken , inte så jätte pyttigt
Skölj tomaterna och ruccola.
Hetta upp oljan i en wok , bryn kycklingbitarna snabbt på hög värme.
Dra ner värmen och lägg i halloumin , kokt kall potatis och löken , fortsätt fräsa och rör om , kasta i ruccolan och örterna. Blanda ihop allt och stek lite till .. Rör lite och sluta fräsa det hela när tomaterna börjar gå sönder
Ät med örtkryddad keso/Yoghurt


Ernst Kirchsteiger
hör inte till mina favoriter på något sätt..... Jag blir alldeles kallsvettig då den mannen dyker upp i rutan och spottar ur sig saker som .. Jag citerar: "Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck" ,"Det blir som ett vattenfall av ek. " Det här fönstret ger väldigt skön kontakt mellan ute och inne. Det är som om att ute och inne vill varandra någonting."
Men mamma slängde ihop ett av hans recept och det får klart godkänt..... Nu har min hjärna arbetat ut en variant av det här.. Återkommer när jag testat det...
Färdigt på: 30 min
Ingredienser
Skaldjurstårta
6 6 msk rumstempererat smör
12 12 skivor kavring
1 1 kg färska skalade räkor
500 500 g vit fisk, Alaskan Pollak
750 750 g kesella
250 250 g crème fraiche
300 300 g kokt färskpotatis
1 1 knippe färsk gräslök
1 1 knippe färsk dill
250 250 g finriven parmesan
salt och peppar från kvarn
1 1 st citron
3 3 msk forellrom
1. Skaldjurstårta: Blanda smör och kavring till en deg och täck insidan på en pajform.
2. Koka färskpotatisen och fisken och låt dessa svalna. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och täck botten av pajformen.
3. Hacka räkorna i grova bitar och blanda med den kokta fisken som smulas ner, kesella, parmesan, dill, gräslök, saften från en citron och 1msk rom, salt och peppar. Blanda allt väl.
4. . Häll sedan smeten i pajformen. Garnera sedan tårtan med färska räkor, rom, skivade cocktailtomater och hackad gräslök.
5. Förvara gärna tårtan i kylen ca 1 timme innan servering.
Receptet har jag stulat på recept.nu
Bilden är på mammas Ernsttårta
Stifado
1 kg nötkött
250 g schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1 brk passerade tomater
3 msk tomatpuré
4 dl rött vin
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
8 st svartpepparkorn
1 kanelstång
6 st kryddnejlikor
6 st kryddpeppar

Skala och bryn löken hel, lägg åt sidan. Bryn köttet i större kuber och lägg över i en gryta. Tillsätt alla ingredienserna utom löken och låt puttra i 1 timme. Lägg i löken och småkoka ytterligare 30 min. Servera med ris och bröd.
Lingonben
salt
peppar
3 dl matlagningsgrädde av valfri fetthalt
3 msk fond
3 msk lingonsylt(hemmagjord rårörd är det ultimata)
scharlottenlök
Riktigt stark kryddkorv
blandad svamp (trattisar , kantareller , vad man gillar)
3-4 tsk Timjan
Stek köttet så det blir genomstekt ,stek sen korv och skivad lök.
Vispa ihop övriga ingred. i en gryta. Låt koka upp under vispning.Häll såsen över kotletterna , strössla över frästa svampar och låt det stå och små fisa i ugnen ca 20 min.
Ät med tex kokt potatis eller ris


Mer semester mat
Hos pappa så mumsade vi oss köttfärsbiffar med diverse smarriga tillbehör
nyplockade kantareller.. MUMS!!


Fläskfile med timjan , lingonsylt , kryddig korv och kantareller.. En favvo i repris

Japps det var lite från min matiga Semester!!
Lördagens middag
I går serverades det stekt kycklingfile med en sallad på färskpasta , kikärtor , bönor , fetaost och lök. Smaksatt med citron

Semestern är slut
Här kommer ett litet bildsvep över en del av det som slunkit ner i magen under sommaren
Vi har naturligtvis grillat!!! Här är det mixedgrill a la Kohagen

Hos mamma hade vi en grekisk kväll med grillad paprika , fetaost och oliver

Sen fortsatte vi med lite grillas kyckling , potatishalvor , grillad tomat och tzatziki

Obligatorisk Ouzo

En hallontårta sitter ju heller aldrig helt fel

Panerad kyckling med halloumi , svamp , vitlökssås och ajavar relish.. sallad till också

Mamma tittar på Ernst , så en dag blev det en Ernstpaj med bla räkor , potatis och rom i

Hemmgjord potatissallad , gjord på det som jag hittade i kylen

Hemmagjord poataissallad med tillhörande kotlett

En tacokväll är ju aldrig helt fel heller

Och eftersom mamma är en Greklandstok så avslutades vistelsen med en Stifado!
