Smörgåsdag
Men det visade sig vara en stört omöjlighet , jag jagade iväg lille sambon till Dagoberts mackbar. Det är ett ställe som bara finns här uppe i norr... men helt klart så slår de alla mackerior söderut... Faktiskt 1 - 0 till fucking Norrbotten! (det är inte ofta det händer)
Därifrån blev det en kalkonmacka med keso.

Sen var det dax för ett samla ihop steg på stan innan det skulle fikas igen......
Det slutade med att lille sambon inhandlade en räkmacka samt sötslisk kaka.

Sen åt han så det skvätte om det....

Min kompis slängde sig även han över en räckmacka

Själv tuggade jag i mig en macka med kycklingfilé och curry och det svalde jag ner med en chokladmints latte

Ikväll är det Valborg , då ska man grilla!! Inte vi dock , kanske att det blir någon korvsnutt framåt kvällen. Jag ska slänga i hop en fisksoppa först iaf , den här http://kastrullis.blogg.se/2009/april/babelfish.html
Ha en trevlig valborg nu allihop , rasa inte in några brasor , det luktar så illa.... Och ta på er promenadvänliga och fotriktiga skor med hålfots inlägg om ni ska ut och demonstrera!!
Idag
serverades det grönsallad med rädisor och majs , vegebiff , vita , röda och brunabönor , lite fetaost och en röra på ajavar och keso. Jag tror jag har hamnat i en ajavarperiod!!!
Nu ska det snart ut och promeneras. Vi har ju ett lag på jobbet som är med i Korpens stegtävling!!!
I wonder where that fish has gone
Fisk, gärna lax ,torsk (eller torskliknade firre)
Dill
Gräslök
Gul lök (eller små söta lökar)
Röd lök
Zucchini
Rödpaprika
Vitlöksklyftor ( så många man vill )
Krossade tomater eller passerade
Matlagningsgrädde
Fiskbuljong eller Hummerfond
Vatten
Skär fisken i bitar. Lägg fisk , dill och gräslök i en bunke salta lite. Finhacka löken, halva rödlöken och halva paprikan. (Strimla de andra halvorna av rödlöken och paprikan.)
Hacka zucchinin smått. Fräs upp och lägg åt sidan.
Lägg den finhackade löken, rödlöken ,paprikan och pressad vitlök i en kastrull och fräs lite. Häll på matlagningsgrädde , smula i fiskbuljong Koka 4-5 minuter.Blaska i krossade tomater
Tillsätt resten av rödlöken,paprikan och zucchini .
Lägg i firren. Sjud 10-12. Smaksätt med salt och peppar. Piffa med lite färsk dill , färska räkor och kanske en citronbit!
Betty Boop
Här är ett bönigt recept
Kycklingfilé skuren i små bitar(2-3 st)
2 vitlöksklyftor
Olja el. smör
1 brk krossade tomater
3 tsk chilipulver
1 köttbuljongtärning
1 brk vita bönor (inte i tomatsås) p.s vill man ha i tomatsås så får man d.s
1 brk kidney beans (Eller om det finns några andra bönor man gillar)
hackad persilja
2 dl matyoghurt (eller grekisk/turkisk)
Stek kycklingen . Lägg i hackad vitlök och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta. Tillsätt krossade tomater, chilipulver och smulad buljongtärning. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner bönorna i grytan. Låt allt koka 2-3 min. Rör ner persiljan och hälften av matyoghurten. Servera med sallad och resten av matyoghurten. Ris kan man ha till om man vill ha det!
Då var dagens middag
Det blev vildris med wokad lök , zucchini , quorn ,morötter och ärtor. Kryddade med svartpepparsås och Thai chili , så det blev riktigt hett. Som lite svalka på hettan så hade jag rört ihop lite ajvar med turkiskyoghurt. Knäcke med oliv och soltokadetomater blev kalas gott till. Och så strösslade jag över lite gurka och rödlök... Det slank ner och lade sig som bomull i magen!

Söndagens middag
Jag hade gjort Basilikakryddad kyckling i ugnen med rostade svampinjoner , lök och små söta lökar ,till det en tomat salsasås och ris.
Men som sagt foto hann jag inte ta för matgästerna slängde sig över maten , nu vet jag på ett ungefär hur det ser ut när en gräshoppsvärm drar fram och skövlar allt som kommer i deras väg!
Och jag vet hur det ser ut när utsvultna människor tuggar i sig allt som går att äta!!
Och jag vet hur det ser ut när hungriga husvagnsbyggare istort sätt slickar kycklingskrovet rent.

Fast.... det är ju alltid kul att veta att ens mat uppskattas!
Kvällens

Bulgur , bladspenat , zuchini , halloumi ,kalamata , fetaost , rödlök,fräst paprika och svampinjoner
Detta svaldes ner med mineralvatten så vågliga var vi en Fredagskväll. Nu är det kudden som gäller , imorgon jobb och sen ska det grillas
Grillning på G
I marinaden hade jag : Ajvar (ca 1 dl) , 4 vitlöksklyftor , lite timjan , chili , ½ msk olivolja , en skvätt soya , salt &peppar
Ska även slänga ihop en Tzatziki tänkte jag. Ska ha det till middagen ikväll , men passar på att slänga ihop extra så det räcker till imorgon.
Ikväll ska det frossas i grillad Zuchini , frästa svampinjoner och en bulgursallad med färskbladspenat ,paprika ,kalamats,fetaost,rödlök och naturligtvis tzatziki

Jag är ledig idag
Så där lagom så man orkar jaga runt med dammsugaren och sen ställa sig 30 min på Crosstrainern
Så en tallrik havregrynsgröt och ett gäng rårörda lingon känns helt ok!!

Nu pallar jag med resten av dagen!!!
Tjoohoo!
Soup a la popeye
1paket (250 g) djupfryst hel bladspenat
1 gul lök
margarin
1msk vetemjöl
6 dl vatten
1grönsaksbuljongtärning
½ dl matlagningsgrädde
½tsk salt
1 krm peppar
1 krm muskot
2 ägg
Halvtina spenaten och grovhacka den.
Skala och finhacka löken.
Fräs spenat och lök i lite margarin. Skvätt över vetemjöl och häll på vatten.
Smula i buljongtärningen och koka ca 10 .
Rör i grädden och smaka av med salt, peppar och muskot.
Servera soppan med ägghalvor
Funkar att reda av med maizena också!

Campbells Oxsvanssopa
är min drog, mitt knark i "färdigsoppdjungeln"!!!
En av de godaste soppor jag vet är är Campbells Oxsvanssopa och även deras Tomatsoppa. Så orkar ni inte laga själva så korka upp upp en burk Campbells!!
Oxsvanssopan har jag märkt att den kan vara svår att få tag på här uppe i norr. Så när jag hittar dem så bunkrar jag!
Fast jag tyckte nog att burkarna var snyggare förr!!
När vi ska dra iväg på vår agilityturne med busvagnen i sommar så ska busvagnen vara välfylld med soppa!!
Man kan ha den som pastasås oxå..... Jag tror f'n i mig man kan ha den till allt!!
Kavarma

Ingredienser
600g kött (väljs själv om det ska vara fläsk , nöt eller pippi)2 st gul lök
2 dl färska champinjoner
4 st paprika olika färger
4 st tomat
2 dl vitt vin
2 tsk paprikapulver
Salt
Peppar
Matolja
Till servering:
Persilja, hackad
Ris, kokt
Skär köttet i små bitar, stek köttet i olja i en het gryta.
Tillsätt strimlad gul lök och skivade champinjoner mot slutet av stekningen.
Kärna ur och tärna paprikorna, tärna tomaterna. Tillsätt grönsakerna till grytan och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt vin och lite vatten och koka tills köttet känns mört. Strö över hackad persilja vid servering. Servera med ris.
Shoelace Soup
1 tsk salt
2 tsk röd currypasta
Skivade färska svampinjoner
wokgrönsaker
1 l höns el grönsaks buljong
3 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 brk kokosmjölk
Nudlar valfri sort (bryt sönder dem lite om ni inte vill ha tok långa snören i maten)
Koka upp buljong.
Tillsätt wokgrönskaer och champinjoner och koka ca 2 min.
Lägg i kycklingen och låt det pysa ihop med buljongen
Tillsätt soja, sambal oelek, currypasta , salt och kokosmjölk
Sjud någon min.
Lägg ner nudlarna, ta kastrullen från värmen.
Låt stå ca 5 min med lock.
Räcker till ca 4 hungriga människor

Lite bröd är alltid himla smarrigt att ha till också
Dunderklumpen
500 g nötfärs
4 msk ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 st ägg
1 st gul lök, finhackad
½ tsk chilipeppar
½ tsk vitpeppar
2 tsk salt
Fyllning
Färska Champinjoner
1 pkt bacon eller rökt skinka
1 gul lök
Vitlöksost eller ädelost om man gillar det
smör
salt & peppar
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det svälla , blanda ner ägg , lök , kryddor samt kossefärsen. Gegga ihop allt ordentligt!
Ta en ugnssäker form och stompa ut hälften av färsen i botten.
Fräs svamp bacon/skinka och lök. Lägg det på den färsen , klicka över osten (Kan bli rätt gott att hyvla över lite vanlig ost också! ) Täck med resten av kossan.
In i ugnen i 225 grader i ca 30 min , strössla över lite riven ost om du ville det!
Klyftpotatis och sallad till blir gott!
Eftersom någon
smälla i sig en hel påse

Så kändes det lite onödigt att ens tänka tanken på att ställa sig att laga middag.
Så det får bli en sån här för mig

Undrar om det här ska ligga under vego??!!
Tittärtsbiffar
4 pers
2 burkar kikärtor
1 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk curry
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk salt
2 msk olja
Skölj kikärtorna ordentligt Stompa sönder dem i matberedare eller mixer.Jag attackerar med stavmixer! Hacka löken och pressa vitlöken.
Blanda ner lök, vitlök, curry, majsstärkelse och salt. Blanda ihop allt
Forma dem till små biffar som är ca 1 cm tjocka , stek i olja några minuter på var sida. Vänd dem försiktigt , för de rasar lätt sönder de små jäklarna.
Vildris , bulgur , eller couscous , tzatziki och sallad!
Olive Oyl Pasta
Kokt pasta för 4 pers (valfri modell och utseende)
1 rödlök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 brk lätt Creme Fraiche
2-3 msk Ajavar Relish
svarta oliver (de grekiska med kärnor i är klart godast)
Färsk Basilika
100 g fetaost
salt
peppar
Strimla rödlöken och purjolöken. Finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs hastigt löken, paprikorna och oliver.
Tillsätt pastan , creme fraiche och Ajvar och låt allt bli genomvarmt. Tärna och rör i fetaosten. Hacka och blanda i basilikan. Smaka av med salt och peppar.För att piffa till det lite så blir det snyggt att garnera med lite oliver och basilika
Sallad och bröd till

I helgen
Före

Och efter någon dryg timma i ugnen

Hallon snarr
Pajdeg
150g Smör
3dl Vetemjöl
1 msk Strösocker
1 tsk Bakpulver
Saften av 1st Citron.
Blanda ihop till en deg.
Tryck ut i en fprm och förgräda (om man känner för det) 10 min 200 grader
Låt svalna
Fylleri:
7dl Hallon
Rivet skal av 1st Citron
3 msk Strösocker
2 msk Potatismjöl
Blanda alla ingredienserna till fyllningen och födela över pajbotten
Tuggmotstånd
2dl Havregryn
50g Smör
½ dl Strösocker
Rör ihop havregryn, smör och socker i en kastrull på medelhög värme tills det blivit lite lätt frasigt.
Strö det över fyllningen och grädda pajen i 200°c, ca 20-25 min.
Sen slabbar man i sig det ihop med vaniljglass eller grädde
Plättlätt
I Norrland envisas de med att kalla allt för plättar. De har småplättar och stora plättar. Dom har så fel!!!
Lättplättar
2 st ägg
1 tsk salt
3 tsk socker
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk smör
Sylt
Vispa ägg och mjölk, ta i mjölet (lite taget) smält smöret och häll i.
Lite fräst bacon kan vara vara gott att blanda i smeten


***************************************
Cocho Banana
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 bananer
2 msk smör eller margarin
2 msk kakao
Vispa samman ägg och hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och vispa till en klimpfri smet. Häll i resten av mjölken, salt,kakao och socker.
Skala och mosa bananerna. Rör i bananmoset i smeten. Smält matfettet och skvimpa i det i smeten.
Grädda i en plättlagg


**************
Äpplon
1 dl vetemjöl
2 1/4 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt
2 äpplen
Kanel
Vispa mjöl och mjölk till en smet. Tillsätt ägg och salt. Kärna ur och skiva äpplena. Häll smet i en plättlagg. Lägg en äppelskiva i varje plätt.
Stek på båda sidor. Strössla över liten kanel.
******************************
Kycklingstuds
150 färsk spenat
1 grillad kyckling (eller en fileé per pers)
1 brk marinerade vitlöksklyftor (chilimarinerde)
smör till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 -2 tsk chili
3-4 dl mellangrädde
1 brk Creme Fraiche
Grovhacka den färska spenaten. Skär kycklingen i små bitar. Fräs kycklingen , chili och spenaten i lite smör. Häll i de marinerade vitlökarna (även lite av marinaden ). Häll i Creme Fraichen och späd med grädden salta och peppra
Servera med pasta , ris , bulgur eller couscous
Vingklippt Jakob
Så här är min variant på "Flygande Jakob"
1 grillad kyckling
2 pkt bacon
10-15 champinjoner
2 pkt matlagningsgrädde
1 dl chilisås
1dl jordnötter
salt & peppar
Bena ur kycklingen och skär köttet i små bitar. Lägg Jakob en ugnsform. Klipp baconen i bitar och stek dem , se till att fettet rinner av ordentligt. Skär champinjonerna i bitar och stek Strössla champinjonerna och baconen över kycklingen. Vispa ihop grädde, chilisås och kryddor och häll detta i formen. In i ugnen 225 C i ca 20 min (tills allt är varmt och börjar få färg). Strössla över peanutsen när Jakob är klar...
En favvo peanut!!
Påtal om varma bananer , så klarar jag inte heller av de där friterade otäckingarna som de envisas med att ha när man käkar kinamat. Min kära väninna Ciccie beställde en gång (citerar) "Jag vill ha friterade bananer men utan bananer"
Rember that Ciccie??
Lasagne på längden och på tvären!
Finns i mängder av olika recept...... Här är några jag brukar göra
Lasagne a la Baconkatten
2 gula lökar
2-3 klyftor pressad vitlök
1 msk smör
500 g köttfärs
1 pkt bacon
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Vitpeppar
6 msk vetemjöl
1 l mjölk
3 -4 dl riven ost (mer om man vill ha en krämigare sås)
salt
Skala och hacka löken. Fräs lök ,bacon och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré,vitlök, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme 10-15 minuter . Smaka av med salt och peppar.
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull . Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt och vitpeppar
Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på lasagneplattor. Bred ut köttfärssås och skvätt på lite mer sås , lägg på mer plattor Häll över resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista plattorna. Och på resten av ostsåsen och strö över riven ost.
Vill man inte ha bäjkon i så struntar man i det.... Då blir en mer katten Gustaf Lasagne
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 40-50minuter.
Baconkatten , inte bara katten Gustaf som käkade Lasgne!
*************************************************************
Racer snabb Lasagne
1 grillad kyckling
Färska Lasagneplattor
1 burk krossade tomater
1 stor gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
Svartpeppar
Chili
salt och vitpeppar
Sås:
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
5 dl riven ost
Rensa kycklingen och dela kycklingköttet i mindre bitar.
Fräs hackad gul lök och tillsätt pressad vitlök och kryddor. Häll i krossade tomaterna, puttra några minuter.
Sås:
Blanda ihop alla ingredienser utom ost och koka under vispning i ca 3 min. Tillsätt osten (koka inte mer) och vispa tills den smält.
Varva lasagneplattor, tomatröran, kyckling och ostsås i en ugnsform. Gratinera i ugn på 250 grader tills lasagnen fått fin färg.
************************************************
Ädel Lasagne
Lasagneplattor
1 grillad kyckling eller ca 2 st stekta kycklingfileér
3 paprikor i olika färg (gillar man inte paprika så struntar man i den , förstått A-M?)
Färska champinjoner
1 lök
2 pressade vitlöks klyftor
Riven ost
Salt
Peppar
Sås:
4 msk smör
5-6 msk mjöl
1 liter mjölk
1 brk creme fraiche
125 g gorgonzola eller annan ädelost (mer om man är en ädelost sucker)
1 klyfta vitlök
2 tsk basilika
Salt
Peppar
Skär pippin i små bitar. Skär paprikorna i tärningar, skär champinjonerna i skivor och hacka löken. Fräs i olja, salta och peppra. Blanda i kycklingen.
Sås: Smält smör, tillsätt mjöl. Häll sakta i mjölken och låt koka ca 3-5 minuter. Blanda ner resten och låt koka några minuter till.
Smörj en form och varva sås och kycklingröra med pastaplattorna. Avsluta med sås och riven ost. In i ugnen ca 40 minuter i 225 grader
Brukar även göra det här receptet med köttfärs. Funkar även kalas att byta ut pippin mot strimlad kassler.
**************************************************
Gul och kul Lasagne
Lasagneplattor
kyckling (urbenad grillad om man har lite bråttom , annars strimmlade filleér)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Champinjoner
Röd paprika
ost
salt , peppar & lite curry
Fräs Kyckling och grönsaker. Vispa i hop såsen
Sås:
4msk smör
5-6 msk vetemjöl
1l mjölk
salt och vitpeppar
2-3 msk curry
Smaka av såsen med peppar, salt och curry. Ev lite socker!
Smörj en större ugnsfast form med smör. lägg lite sås i botten, varva lager med lasagneplattor med sås, grönsaker och kyckling. Strössla riven ost på varje lager. På den översta lagret brer du bechamelsåsen och strösslar med mer riven ost.
In i ugnen ca 40 min 225 grader
******************************************************
Korvig Lasagne
lasagneplattor
500 g korv (Farlig falukorv , Choritzo)
1 gul lök
1 röd lök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
2 dl rivig ost
olja
chilipulver
oregano
salt och peppar
Finhacka den den gula löken( skär den röda löken i lite större bitar.)
Hacka paprikan. Strimmla korven fint och fräs den och löken i olja tills den fått färg. Lägg i tärnad paprika. Pressa ner vitlöksklyftorna. Tillsät krossade tomater och tomatpurén. Späd såsen om den blir för tjock och låt den puttra i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar, oregano och chilipulver.
Gör en bechamelsås och rör ner den rivna osten i den.
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och vitpeppar
Smörj ugnsfast form med . Lägg tomatsås i botten, varva lager med lasagneplattor med vitsås och tomatsås. På den översta lagret brer du bechamelsåsen och strösslar över lite riven ost.
Gratinera lasagnen i cirka 40 minuter i 225 grader.
Popeye pie
2 dl vetemjöl
100 g margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 pkt djupfryst spenat (bladspenat använder jag)
2 gula lökar
1 msk margarin
3 st ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
salt & peppar
Muskot (någon tesked)
Blanda mjöl och margarin. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i en pajform så den täcker botten och kanterna. Nagga med en gaffel och låt den stå svalt i 10 -15 min . Förgrädda i 225 C mitt i ugnen, ca 15 min. Sänk temperaturen till 200 C
Jag brukar ärligt slarva med att bådde nagga , låta stå svalt och förgrädda..... Och det har funkat bra det med
Tina spenaten och låt den rinna av. Skala och hacka löken. Fräs den i fettet i en kastrull några minuter. Lägg löken och spenaten i pajskalet. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt ost, salt och muskot. Häll det i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 30 min

Kvällens middag
Vildris , frästa färska champinjoner , morotstzatziki , grillad Halloumi och färsk bladspenat

Tåfflor
4 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
3 msk socker
0,5 tsk salt
50 g smör eller margarin
Smör eller margarin till gräddning
Vispa äggen och tillsätt mjölk. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Smält smöret och tillsätt det. Grädda !!
********************
Vanliga knastofflor
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
5 dl mjölk
100 gr smält smör
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt, ägg och 2 1/2 dl mjölk.
Blanda smält smör med 2 1/2 dl mjölk.
Sedan blandas alltihop .... Blanda blanda blanda
Grädda grädda grädda!!

Etfter påskens
Kvällens midddag bestod av en ljummen sallad med fullkornsbulgur , färsk bladspenat , rödlök och ägg. Till det åt vi vegebiff med halloumi och en dressing gjord på turisk youghurt kryddad md vitlök och sambal. Magen är redan gladare!!

French twist
Creme fraiche (1 brk)
Grädde (ca 5 dl)
Fransk Löksoppa (pulverpåse)
Riven ost
Små små potatisar ett 20 tal
Skala och koka potatisen nästan helt klar och lägg i en form.
Vispa ihop creme fraiche, grädde och löksoppa. Häll över potatisen. Strö över den rivna osten.
Ugn 175 grader i ca 30- 40 min


Påskens äventyr
Vi lade grunden redan på Torsdagen då vi smaskade i oss Tacopaj. Som vanligt så använde jag mig inte av några mått. men det jag hade i pajen var iaf (pajdeg var det ju oxå naturligtvis)
Köttfärs
Lök
Vitlök
Tacokrydda
Paprika
Red Hot Choritzo
Brukar ha Jalapenos i också , men de var slut
Ägg
Mjölk
ost
Fräs Köttfärs , lök och vitlök.. Blanda i tacokryddan. Lägg köttfärsen i pajformen. Fräs choritzon och strö över. Toppa med paprika och jalapenos.
Gör en äggstanning av mjölken och äggen , blanda i riven ost och häll det sen över pajen
Grädda i ugnen tills stanningen stelnat och pajen fått fin färg!!
På Fredagen så grillades det lax. Då var det Kim som var grillansvarig. Till det åt vi klyftpotatis och en kallsås som jag slängt ihop.
Den innehöll Creme Fraiche , crabb stick , pressad citron , hackad dill , salt och peppar.
Sen blev det Lördag , då var det dax för mer frosserier. Det bestod av Sill , Laxjansson ,ägg, prinskorv och köttbullar
Laxjansson gör jag som vanlig Jansson. Men jag byter ut ansjovisen mot gravad lax , sen har jag även i hackad dill och hackade kokta ägg. Matlagningsgrädde istället för vanlig grädde eftersom laxen är rätt fet.
1 gul lök
1 msk smör
750 g potatis
300 g gravad lax
2-3 hård kokta ägg
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl matlagningsgrädde
Ugn 200 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna.
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär laxen i strimlor.
Varva potatis, lök, lax och dill i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan lagren och avsluta med lax och dill.
Häll över grädden.
Grädda i mitten av ugnen 50-60 minuter
Köttbullarna fick bli otäcka Mamma Scans , då jag och skånskan inte kunde komma överrens om vilket köttbulle recept vi skulle användas oss av. Jag har kryddpeppar i mina och hon ville ha socker.... Hundarna gillade köttbullarna iaf!!
Söndagen bjöd på mer frosseri , denna gång hos goda vänner i Jävre. Det bjöds på grillad fläskfilé som legat i en marinad med massor av Sambal. Till det åt vi bakad potatis med aioli. Mums!
Och som pricken över i har det smaskats godis hela helgen också!!
Jätte tack till alla vänner som förgyllt vår påskhelg!

Lax Jansson

Första grillningen.. Lax och halloumi

Grillning nr 2 Sambal marinerad Fläskfile
Fyllekajor
Rökt sidfläsk
Champinjoner
Små söta lökar
Vitlök (skivad)
Dragon
Buljongtärning
Kanske äpple (om man gillar det)
Äpplecider
salt och peppar
Fräs fläsket så det får färg
Lägg alla ingred i en ungsform(pippin i botten)eller om man har en lergryta så blir den bra
Smula över buljontärningen och slå över Äpplecider så att det täcker allt.
ca 1 timma i ugnen i cirkus 175 grader



Lillasyster bakar bullar

Voila

Bakat kaka (Från Kohagen)
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten.
Som vanligt, rör smält matfett, socker och vaniljsocker poröst.
Sen i med resten.
In i ugn på 175 grader i ca 50-55 min.
Ta ut kaka, låt svalna.
Glasyr.
ca. 75 gram smält smör
ca 3-4 dl florsocker
1 msk kakao
2-4 msk kallt kaffe
Rör ihop och häll på kakan när den kallnat.
Dekorera efter fantasi.
Idag blev det dekoration med florsocker, hackad/erostade nötter, jordgubbar och en orkidee.


Glad Påsk
Får väl försöka göra ett fotorepotage om äventyret!

Grönmöglig Gratäng
Lök
Gorgonzola (eller grönmögelost)
Salt
Svartpeppar
Gräddmjölk
Vitlöksklyftor
Varva potatis och lök och gorgonzola i en form. Se till att översta lagret består mest av potatis. salt och peppar mellan varven
Blanda gräddmjölken (funkar bra med bara grädde också). Pressa ner vitlöksklyftorna i gräddmjölken. Krydda med salt och peppar.
Häll det över potatisgratängen och grädda i 225 grader i ca 60min

Sex laxar i en laxask
6 st laxfileér utan skinn alt. tunna skivor av lax
Salt
Citronpeppar
(Västerbotten,cheddar)ost
Stompad potatis
1.5 kg (mandel)potatis, skalad (naturligvis)
2 äggulor
Flytande margarin
1 dl matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar
Sås:
2 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1.5 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Koka potatisen, mosa och rör ner äggulor och smör. skvätt i matlagningsgrädden. Salt och peppar så mkt som man vill ha.
Skär laxen på längden utan att de går helt igenom. Skiva i 2 skivor ost i varje filé och vik ihop de igen. Salta och peppra med citronpeppar. Använder man tunna skivor så rullar man in osten i dem
Lägg i smord form och klicka moset runt om.
Smält smöret i kastrull, vispa ner vetemjölet. Tillsätt smulad fiskbuljong, späd med vatten, vin och grädde, låt såsen koka samman ca 5 min. Häll den över laxen.
Gratinera i ugn 225 grader ca 25min.
Servera med hackad dill, lök och citronklyftor.
Den spanska renen
Rödlök
200 g färska champinjoner
Smör
Salt
Vetemjöl
Tacosås (hot hot hot)
Köttbuljong
Chilipeppar
Tortillas
Ost
Sätt ugnen på 250 grader, halvtina renskaven.
Skala och hacka löken. Skiva svampen.
Bryn renen i matfett och ta sen upp den. Fräs lök och svamp och lägg i renen igen. Rör i salt, mjöl, tacosås, buljong och chilipeppar. Låt koka ihop 2-3 min.
Lägg ut tortillas och lägg på fyllningen. Rulla ihop och lägg i en ugnsform.
Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen i ca 5 min.
Sallad till funkar bra
Old Chicks
Ädelost i bit eller på tub (Frivilligt val , inga tvång)
Smör
Soja
Vispgrädde
Dragon
Skär en ficka i varje filé.Tryck eller spruta in ädelost (Mycket)
Lägg i en form och pensla med soja
Häll grädden runt kycklingen och strössla över dragon
220 -225 grader, 30 min eller tills Kycklingen är klar
Pasta eller ris.. What ever!
Feta Gratängen
Purjolök
Vitlöksklyftor
Olivolja
Creme Fraiche
Grädde
Fetaost (1 pkt minst gillar man det kan man frossa)
Salt
Svartpeppar
Hackade valnötter
Skala och skiva potatisen tunt.
Strimla purjolöken, skala och finhacka vitlök.
Hetta upp olja. Fräs purjolök och vitlök mjukt och blank.
Varva potatis, purjolök och vitlök i en form
Koka upp creme fraiche och grädde i en kastrull och tillsätt fetaosten, rör om tills osten smält helt. Krydda med salt och peppar. Häll ostsåsen över potatisen och strö valnötterna ovanpå.
Grädda i nedre delen av ugnen i en timma ungefär.... Läs en bok under tiden du väntar eller städa ett stökigt skåp!
Fyllesvin
4 pers.
Fläskfilé
Champinjoner (skivade)
Rödlökar ( 2 st hackade)
3 vitlöksklyftor (pressad)
Syltlökar
3 dl rödtjut
Grönsaksbuljong (1-1.5 st )
Vatten
Grädde
Cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
Skär grisen i skivor Bryn den tillsammans med pressad vitlök, hackad rödlök och krydda med lite cayennepeppar, salt och vitpeppar i en gryta. Lägg i svampen och syltlöken , och låt det småfisa i 10 -15 min.
Lös upp buljongtärningarna i ca 2 dl vatten, tillsätt buljongen och rödvinet i grytan, rör om ordentligt och låt allt småfisa i ytterligare 10-15 minuter. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.... Kanske lite mer vin???
.
Big Bang Gratäng
Chipsgratänger i alla möjliga varianter , inte det minsta nyttigta.
Men gott...
Fläskflié , strimlad lövbiff
1 påse pepparchips
Creme Fraiche (gärna med någon smak)
Grädde
Vitlök
Grönpeppar
Rosepeppar
Svartpeppar
salt
Stek och krydda köttet. Lägg det i en form , häll över chipsen blanda ihop grädde och creme fraiche (krydda med olika pepparsorter om du vill ha mer smak)
Häll geggan över chipsen ,ca 220 grader i ugen 10 -15 min.
Man kan skippar creme fraichen , ta mer grädde och göra en riktigt onyttig sås.. grönpepapr är gott!!
Vill man vara lite nyttig så lägger man några skivade tomater över köttet också!
Grillad kyckling i botten på en form hälls chips över (valfritt) och täck med stuvade champinjoner och ost
Eller kanske en Chipslasagne??
Chips i botten , köttfärs ,bechamelsås och så börja om från början.....
Dessa kaloribomber hindras bara av brist på fantasi!!
Efter en sån här middag bör man nog motionera!!! Länge!!
Påskklägg
Påsk kyckling (4 pers)
4 s kycklingfiléer ,
2 dl minifraiche
2 dl must
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk soja
Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda minifraiche, must, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en panna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Ungsrostade rotfrukter till blir kalas!!
Till jul tar man julmust , då blir en julkyckling!!
Tjälknöl (eller ngt) på lax
1 kg fryst Laxfile av en mittbit av en större lax
Olivolja med citron
Citronpeppar
Salt
Lägg den frysta laxen i aluminiumfolie
Ringla oljan över laxen ,
Strö på salt och citronpeppar , packa in den i folien
Ställ in i ugnen i ca 3 timmar på 50 grader
Låt den sen svalna lite och lägg sen in fisken i kylen i 1 -2 timmar
Lillasyster bakar
Hon slår den där Leila med hästlängder!! ;-)

Choco Loco
Ryggbiff el liknade kossebit 500 -660 g
Gul lök
Vitlöksklyftor
Smör
Kalvfond 2-3 msk
Vatten
Kinesisk soja 1 - 2
Sambal oelek (samma som avan)
Lätt crème fraiche 1 brk ca
Mörk choklad , minst 70 % (ca 15 g)
Skär köttet i bitar. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Bryn köttet och lägg över i en gryta. Fräs löken och lägg över. Rör i kalvfond, vatten, soja, sambal oelek och crème fraiche. Låt koka ca 5 min. Hacka chokladen och låt den smälta i såsen. När chokladen är iblandad så får inte grytan koka mer.
Potatis i någon variant är gott till!
Mormor Fannys Låda
Det finns säkert något annat namn på den här , men för mig kommer det alltid vara Mormor Fannys Låda en kalas god variant på Janssons Frestelse
Potatis
Ansjovis
Lök
Kokta ägg (hackade)
Grädde
Salt och peppar
lite svart peppar
ströbröd om man vill
Sen slänger man ihop den som en vanlig Jansson

Stroganöff
Jag vet faktist bara en människa som kan göra den perfekta korvstroganoffen , och det är lillsyrans mamma!! Och den har jag inget recept på!
STROGANÖÖÖF MED BÄÄÄJKON
Falukorv
Bacon
Gul lök
Creme fraiche
Sambal Olek
Chilisås/ketchup
Tomatpuré
Salt & Peppar
Fräs lök och bacon, sänk värmen och humpa i korven.
Salta, peppra och strö över mjölet. Rör om . Häll i tomatpuré, sambal och chilisås, rör lite till Svätt i creme fraiche och låt små fisa några minuter
(min variant på vanlig stroganöff är utan sambal och bacon + att jag skvätter i lite soya)

THAI THAI
Falukorv
Gula lökar
Matlagningsgrädde
Creme Fraiche
Tomatpuré
Röd currypasta
Persilja (hackad)
Torrrostade peanuts
Salt & peppar
Gör som vanligt , strö över persiljan när det är klart!
Att byta utt farlig korven mot tex Choritzo är ett hett tips!
**********
STROGANOFF A LA NASSE
Lök
Färska Champinjoner
Fläskfilé
Smör
Creme Fraiche
Matlagningsyoghurt
Dijonsenap
Klippt gräslök till garnering
Fräs lök , kött och svamp
Blanda crème fraiche, matlagningsyoghurt och dijonsenap till en sås. Blanda ner såsen i pannan och värm upp tills allt är genomvarmt.
Strössla gräslöken över

Corny Chicken
4 pers.
4 kycklingklubbor (eller såna små trummpinnar)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl Kesella
2 tsk fransk senap
1 1/2 dl corn flakes
Sås som kan vara gott till
1 1/2 dl Kesella
1 dl stark salsasås /chilisås
Ta bort skinnet på kycklingklubborna. Salta och peppra. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Blanda Kesella och senap,bred det över kycklingen. Krossa corn flakes och strössla det över kycklingen. Stek i mitten av ugnen i ca 30 min. (225 grader)Blanda Kesella och salsasås. Servera kycklingen med salsaröran och kanske lite klyftpotatis eller nått annat man gillar
Chicken wraped in bacon
På natten gick min mage sönder och hemresan blev en mardröm där jag kämpade med att behålla balansen på toa
Bulgariens svar på baconlindad kyckling..... Jag blir illamående bara jag ser bilden!!

Hur tänkte de här????
****
Jag hade förvänta mig något mer liknande det här!!
PIG & CHIKCKEN HUG
Kycklingfileérsvartpeppar & salt
Vitlök
Bacon
Dela lite i filleérna och fyll med hackad persilja och pressad vitlök , peppra & salta
Linda i varje filé med baconskivor
Stek på svagvärme så baconet får fin färg , sätt ev en en stund i ugnen
Mumsa i dig kycklingen ihop med hemlagat potatismos
Kaffe Kossa
Nötkött (rostbiff är gott)
Gul lök
Paprika gärna alla tre färger. (Gillar man inte paprika så låter man bli)
Pepparfrukt den gröna
Vitlöksklyftor
Vetemjöl
Rödtjut ( en rejälskvätt)
Köttbuljong
Salt
Svartpeppar
Oregano
Kaffepulver (några teskedar)
Persilja
Strimla löken, hacka vitlöken, skär paprikan i bitar och strimla urkärnad pepparfrukt. Skär kossan i tärningar och bryn. Salta och peppra.
Tillsätt grönsakerna och löken, stek några minuter och pudra över mjölet. Häll över vinet och buljongen och koka på svag värme tills köttet är mört. Späd med mer vätska om det behövs.
Rör ner kaffepulvret och smaka av. Strö över hackad persilja
Ris , bulgur , pressad potatis...
Dränkt Dansk Sjöman
Mat för 4 hungriga matroser
ca 500 g nötfärs
Salt
Lök 3-4 stycken
Potatis ett 10-tal
Köttbuljong ca 5 dl
Bira
Lagerblad
Timjan
Salt & Peppar
Blanda färsen med salt och peppar. Gör runda biffar och stekt lite snbbt , till de fått snygg färg. Har man inte den minsta lust att forma till biffar så fräser man färsen som den är!
Skiva löken och stek den goldenbrown , skiva potatisen i cm-tjocka skivor
Varva biffar, lök och potatis i en gryta (eller i ungsform , om man vill tillaga dansken där) Häll på öl och köttbuljong tills det precis täcker. Krydda med salt, peppar, timjan och ett lagerblad och låt sakta puttra tills potatisen känns färdig, ca 15 minuter.
Precis
Jag återkommer när jag testat , hur resultatet än blir. I min värld så såg det helt lysande fint ut.. I den verkliga världen så kommer det antagligen bli katastrof.
Jag har antagligen inte heller kommit på något storslaget nytt.... Men eftersom jag undviker bakbordet så är allt sånt nytt för mig!!
En gång skulle jag göra muffins med Dumlekola i , det slutade med att all smet rann ut formarna och ut över hela plåten.... Det blev inga muffins , det blev FUFFENS!! Läste efteråt att det skulle ha varit några slags stora formar , inte små vanliga söta muffinsformar!

Kvittrande sallad
Pasta (kokt natruligtvis)
Grillad pippi (skuren i bitar)
Rödlök
avokado
Mogen (naturligtvis) mango (och/eller 1 papaya)
Ruccolasallad
torrostade pinjenötter
(rostade brödskivor)
DRESSING:
färskpressad limejuice (4-5 frukter)
Några msk sweet chili (2-3)
Skala och skiva löken tunt. Dela avokadorna. Ta bort kärnorna. Gröp ur köttet och skär det
i skivor. Skala och kärna ur frukterna. Skär dem i skivor/bitar. Dela salladsbladen i
mindre bitar.
Blanda lök, avokado, frukt och sallad försiktigt med kycklingen och pastan.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Lägg upp salladsblandningen ( här kommer rostbrödet in , om man vill ha det på det sättet). Häll över
dressingen. Strö över rostade pinjenötskärnor.
Kohagen: Idag blev det Kastrullis Tacoslaffs.
Är så mätt.
Det var jättegott!
Det var sambon som lagade den, direkt från Ulles recept.
Iom att det fanns paprika i så kom han tom fram och visade att den var ok.
Såhär såg det ut från början till slut.




Äts gärna med nachochips.
Från Kohagen igen....
Så jag kommer in med en rätt istället.
En enkel sådan, behövs ingen vidare representation.
Ungsbakad lax.
Ett stycke laxbit, läggs i form.
På med salt, kryddpeppar, smörklickar och lite citronsaft.
In i ugn på obestämd framtid.
Man får helt enkelt kolla.
Till detta serveras enkla kokta potatisar, gärna med dill.
Och en sås på gräddfil, salt och hackad gräslök.
Har ni hemma, så släng på lite sesamfrö oxå.

Gästblogg från Kohagen
Hon är grym på matlagning.
Det är så att det tapetserar hela munhålan när man äter hennes mat.
När kastrullen och hennes sambo kommer och hälsar på så delar vi på att laga mat.
Tycker jag är himlans trevligt.
Det enda jag "stör" mig på är hennes paprikor.
Det är nästan paprika i allt.
Men det var visst för ögat fick jag höra, för den fina färgens skull.
Själv gillar jag paprika naturell.
Men inte så mycket i mat.
En gång så köpte vi en paprika, en röd fin sådan.
Den var slät, fin och lagom hård.
Man har liksom lärt sig läsa med ögonen hur en grönsak ska se ut.
Och denna var riktigt tjusig.
Tills vi samma dag skulle använda den och skar upp den.
Skenet kan bedra, verkligen.

Det var mögel och det såg tom ut som det fanns larver i.
Kanske lite därför jag är lite emot paprikor nuförtiden.
Men Kastrullan, kör hårt du.
Längtar tills ni kommer ner igen.
Pöss på dig vännen.
Chicken Little
4 kycklingfiléer
2 lime
2-3 chilifrukter
Lite sambal
2 buljong tärningar (höns)
1 brk kokosmjölk
2 msk oliv olja
salt och peppar
Riv skalet av en lime fint.Kärna ur chilil och skiva den. Stoppa nu inga fingrar i ögonen eller munnen. (stoppar ni i munnen får ni läppar a la Rosing och det vill ni inte!!)
Fräs lime och chili i olivolja.
Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningarna, tillsätt kokosmjölken , sambal samt den frästa limen/chilin och låt allt sjuda. Skiva och bryn kycklingen.
Blanda ihop allt, Red med lite maizena om det behövs.
Pressa över limesaft efter smak.
Ris till blir bra!!
Chicken on a stick
4 kycklingfiléer
Ajvar relish (ca 1 dl)
6 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
2 krm chilipulver
1 tsk timjan
salt & vitpeppar
1 msk olivolja
Skär kycklingfiléerna i bitar. Blanda ajvar relish med pressade vitlöksklyftor, kryddor och olivolja. Lägg kycklingbitarna i marinaden och ställ det i kylskåp, gör det helst dagen inna så det suger åt sig ordentligt.
Spetsa kycklingen på blötlagda spett, grilla i ca 8-10 minuter.
**************
4 pippifileér
3 msk japansk soja
3 msk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk pressad lime
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk flytande honung
havssalt
nymald svartpeppar
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar
Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg i kycklingbitarna. Låt marinera i minst 1 timme, gärna betydligt längre.
pilla ditt kycklingen på spetten.
Grilla i 10-15 minuter
***********
Pippifileé
lime
olivolja
soja
vitlök
salt & Peppar
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Tvätta limen i ljummet vatten och riv skalet fint. Pressa ut limejuicen. Blanda oljan, sojan, limeskal, limejuice, salt och peppar.
Pressa ned vitlöksklyftorna och vänd ned kycklingen. Låt den gärna marinera ett par timmar. Grilla spetten ett par minuter på varje sida tills de är genomstekta och fått fin färg.
Marinad
Juicen från 2 limefrukter
1 dl olivolja
1/2 dl soja
3 vitlöksklyftor
salt
peppar
*********
kycklingfilé
c 2 dl matyoghurt
1 msk curry (eller mer omman är curryfreak)
1/2 msk garam masala
1/2 tsk salt
Dela kycklingfiléerna i långa bitar. Smaksätt yoghurt med curry, garam masala och salt. Lägg i kyckling, blanda om och låt marinera några timmari kylen. .Trä upp kycklingen. Grilla ca 5 min
Chicken pox
Kyckling (en hel färsk , fileér eller andra skojjiga delar)
Rökt fläsk (gärna sånt smarrigt flatrökt)
choritzo
Champinjoner
Lök (såna små och söta)
Syltlökar
Krossade tomater
Buljong
Grädde
Vatten
Dragon
En skvätt rödtjut
salt och peppar
Fräs kycklingen så den får färg, Skär fläsket och korven i bitar och stek dem med lök och svamp , häll över i samma gryta som kycklingen.
Häll i resten av ingred och låt och små puttra ganska så länge
3 små grisar
Kryddig korv (tex choritzo)
Rökt fläsk
Lök (gärna de små söta)
Vitlök (hackad) 3-4 klyftor
Buljong
Krossade tomater
Grädde
chilisås
Basilika
Salt & Peppar
Strimla fileén och fräs den ihop med korv , fläsk , vitlök och lök i en gryta. Häll i buljong , tomater , chilisås och grädde krydda med basilika och låt det koka ihop.
Holy Cow!!!
1 buljong (oxe blir bra)
Några skvättar rödtjut (ca 2 dl)
Någon dl med vatten
4 msk Dijonsenap
3 vitlöksklyftor
1 stor lök
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl Creme Fraiche
1 röd paprika
Skär köttet i bitar och bryn dem i en stekgryta
Skvimpa i vin (inte i munnen), vatten och buljongtärningen.
Låt det stå och koka i ca 30-40 minuter. Skiva löken, paprikan och vitlöken.
Tillsätt sedan Dijonsenap till grytan tillsammans med vitlöken,
paprikan och hälften av den gula löken.
Låt det stå och små fisa på spisen i ca 15 min.
Slå i grädde, creme fraiche och låt det bubbla ett litet tag till
Det som är kvar av den gula löken strösslar du över när det ska serveras
.
Farlig korv med curry
300 g falukorv (skuren i strimlor , tärningar, what ever!)
1 hackad lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 eller kanske 3 msk röd currypasta
några skvättar stark chili
Någon rolig grönsak som ger lite färg (paprika , majs om man gillar det, wokgrönsaker funkar kalas)
1 brk kokosmjölk
matlagningsgrädde (1 -2 dl) Det går att skippa grädden helt också

Fräs korven i en stekpanna tills den fått färg. Tillsätt lök, vitlök och röd curry. Fräs i ett par minuter. Häll på chilisås och den färgglada grönsaken. Fräs lite till, häll på kokosmjölk och matlagningsgrädde ,koka ihop. Späd ev med lite vatten eller mjölk om det blir för tjockt.
Ris funkar bra till eller nudlar om man gillar det!

Ullis pippi speciale!!
Den här rätten kan göras i lite olika varianter. Jag ska skaka liv på hjäncellerna och försöka komma ihåg alla ingred.
Kyckling
Purjolök
Gul lök
Röd paprika
Mango Chutney (gärna den heta)
Curry
Curry pasta (röd el.grön)
kokosmjölk
salt och peppar
Soya
Skär kycklingen i bitar och fräs med löken , tillsätt paprika och purjo. Skvätt över lite soya och häll över kokosmjölken och krydda med de olika currysortena.
Rör ner chutneyn (helt en smaksak hur mkt det ska vara) Smaka av med salt och peppar.
Ät med nudlar eller ris
Alt:
Byt ut kokosmjölen mot creme fraiche och matlagningsgrädde samt plocka bort den currypastan
Stek hela kycklingfileér med lök och parika , och blanda i creme fraiche och grädde
Slut resultatet kan se ut ungefär så här!!
Chickenwings of the damned
200 ml matloja
2 kg kycklingvingar
100 g smör
700 ml het chilipepparsås
1 st vitlöksklyfta
2 jalapenos, finhackade
2 Thai chili, finhackade
2 habaneros, finhackade
2 yellow wax, finhackade
2 röda spanska pepper, finhackade
salt och peppar efter smak
Hetta upp oljan till 150 grader i en kastrull. har man en fritös så drar man igång den
Sätt ugnen på 200 grader.
Fritera kycklingvingarna i ca 15 minuter, vänd på dem emellanåt. Låt vingarna droppa av på ett hushållspapper och placera dem sedan i en ungsfast form. Grilla vingarna i ugnen i ca 15 minuter.
Smält smör i en kastrull, blanda i chilipepparsås, viltök och chili. Låt detta puttra i 10-15 minuter. Smaksätt blandningen med salt och peppar och häll den sedan över kycklingvingarna. peta in det i ugen och låt det står där i ca 10 min
Svälj ner med öl eller vatten!!
Lufsa
Något av det godaste som finns!!
15 stora potatisar (ca 2 kg)
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1-2 ägg
16 rimmade fläskskivor ca 1 cm tjocka (ung 1 kg)
Riv potatisen
Blanda mjölk, vetemjöl och ägget till en smet
Blanda i den rivna potatisen i äggsmeten
Häll alltsammans i en välsmord och mjölad långpanna eller ugnsfast form
Täck med fläsket
Grädda i ca 250 grader ung 1 timme.
Servera med lingonsylt , ibland lyxar jag till det och tar lite grädde också!!
Här är någon annan variant elller ngt liknande... Kanske en opp och nervänd Lufsa!!??
4 pers
12 medelstora potatisar
3 msk vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
2 hg randigt fläsk
1 lök
Skala och riv potatisen. Lägg ner i durkslag så att vätskan rinner av. Potatisen blandas med mjölet, salt samt 1 ägg. Skär fläsket i tärningar och bryn det tillsammans med den hackade löken på en långpanna. Lägg på potatisblandningenovanpå det brynta fläsket och låt stå i ugnen 175° - 200° ca 1 timme och 15 minuter. Kludda serveras med skirat smör och lingonsylt
Rudolph the Red nosed Reindeer
Rudolphröran:
1 paket renskav
6 skivor bacon
2 msk smör eller margarin
kantareller eller annan svamp
2 dl crème fraiche
1/2 dl köttbuljong
1-2 msk röd vinbärsgelé
1 tsk kinesisk soja
1 tsk timjan
1 dl syltlök
salt och peppar
Potatismos:
1 kg potatis
Vatten
Salt
2-3 dl mjölk
25 g smör eller margarin
1 -2 äggulor
hackad persilja ( ½ dl)
1 tsk salt
2 krm peppar
riven ost
Skär Rudloph i tjocka skivor (lättast är om han fortfarande är lite fryst). Klipp baconet i bitar.
Smält matfettet i en stekpanna och fräs skaven tills den fått färg. Blanda ner bacon och kantareller och låt alltsammans fräsa i ca 8 min
Tillsätt crème fraiche, buljong, gelé, soja, timjan, salt och peppar. Låt småputtra under lock ca 5 minuter. Blanda ner syltlöken och smaka av.
Lägg potatismos runt kanten i en form.
Lägg renskavsröran i mitten och strö över osten. Gratinera i ugnen 250 grader, ca 10 - 15minuter eller tills gratängen fått fin färg
Chicken race
Grillad kyckling
Purjolök
Hela champinjoner på burk
Buljongtärning
Vispgrädde
Dijonsenap
salt och peppar
Parmesan
Plocka bort allt kött från pippin och lägg i en ugnsform (inget skinn)
Häll över champinjonerna men spara spadet
Vispa upp grädden lite , häll i svampspadet
koka ihop , smula ner buljontärningen. Skvätt i Dijonsenap efter smak.
smaka av med salt och peppar
Häll såsen över kycklingen , strö över parmesan och stöll in i ugen på ca 200 i ca 10 - 15 min
Funkar bra ihop med ris , pressad potatis , bulgur , pasta
Har man inte så bråttom så tar man färsk kyckling!

Dancer dasch away
4port.
500 g renskav
6 msk olja (gärna oliv)
2 lökar
2 dl svamp (kantareller är gott)
4 msk mjöl
2 klyftor vitlök
lite timjan
Grädde (välj fetthalt själv , men gissa vad som blir godast)
Bryn renskaven i olja. Lägg över i en kastrull. Hacka lök, vitlök och skiva svamp. Stek i olja. Pudra över mjöl , lägg över i kastrull och tillsätt timjan och grädden. Rör om.
Ev kanske man måste späda med lite vatten.
***********

Shopska sallad
Tyvärr så verkar det svårt att få tag i osten som ska vara till. Balkan/Bulgarisk fetaost
Shopska sallad
Ingredienser:
Gurka
Tomater
Paprika
Röd lök
Vit fårost/fetaost
Olja och salt
Skär grönsakerna och lägg dem i en skål. Håll på lite olja och salta efter behov. Servera med riven fårost strödd ovanpå salladen.
Det finns säkert 100 olika recept på den här salladen. Ibland serverades den med svarta oliver och ibland inte!!

Shopska sallad från Alexanders i Nessebar...

En annan variant
Det är alltid
Låt mig få presentera min köksnissa

Hot Mama Mu
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 st paprikor , valfri färg
1 st hackad chilifrukt (efter smak)
3 klyftor vitlök
2 tsk Cajun Seasoning
1 brk blandade bönor (ibland hoppar jag över dem och byter ut mot pasta)
10 dl köttbuljong
1,5 dl riven cheddarost
Bryn köttfärsen och löken tillsammans med tomatpurén.
Hacka inte sönder köttfärsen helt utan låt det vara lite bitar.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt tillsammans med vitlök och chili.
Krydda med Cajunkrydda och blaska på köttbuljongen.
Tillsätt de kokta bönorna och låt allt koka försiktigt i 10 min.
Smaka av med salt eventuellt lite mer Cajunkrydda..
Servera med riven cheddar, en klick gräddfil och nachoschips
Olé!!!
Hells Chicken
3-4 Kycklingfiléer
2 msk olivolja
2 st gula lökar
1 paprika valfri färg (gul blir fint i)
Några färska champinjoner
1 brk passerade tomater (gärna med chillismak)
2 st buljong (gärna höns)
Creme fraiche eller Turkisk youghurt
kanske en liten skvätt grädde (även den valfri fetthalt)
3-4 st villökslyftor
Chilipulver
Cayennepeppar
Sambal eller Harissa
salt och svartpeppar
Skär kycklingen i strimmlor eller i vilken form ni nu vill ha dem i dem
Skiva lök , svamp , paprika och vitlök. Fräs de båda i olja i en vid gryta. Tillsätt därefter passerade tomater, buljong, ,och kryddorna (kryddorna har ni i så mkt som ni anser att ni själva eller era gäster klarar av)Låt blandningen koka upp. pytsa i lite grädde om det ser ut att behövas
Lägg i kycklingen i såsen låt sjuda under lock i ca 30 min. . Smaka av grytan och kryda eventuellt lite mer. Om man vill ha en starkare smak kan man tillsätta lite sambal eller harissa
Ät ihop med en klick creme fraiche /yoghurt ,ris , bulgur eller couscous. Grönsalladd är nyttigt och passar bra till

Tacoslaffs
En tacogratäng som gör så att knapparna ryker!!
2 dl creme fraiche (Gärna med någon smak)
250 g Philadelphiaost (Jag brukar ta den med vitlök)
1 paprika (Gärna röd)
1 gul lök (hackad)
1 brk majs
Lite jalapenos
1 påse Tacokryddor eller fajitaskrydda
500 g bland- eller nötfärs
1/2 purjolök (om man gillar det)
riven ost
Blanda Philadelphiaosten med cremefraiche och bred ut i en smord ugnsform. Stek färs, lök och tillsätt sedan tacokryddor samt vatten (står på påsen hur mkt vatten)
Låt det hela koka på svag värme tills det mesta av vätskan är borta. Lägg färsblandningen på cremefraicheröran i formen. Strö över strimlad purjolök ,majs, hackad paprika, jalapenos och riven ost.
Gratinera ca 15 minuter ( ca 225 grader) tills osten är smält och fått lite färg
Servera med nacochips och grönsallad... Sallad är nyttigt , ät mycket!!
Ibland så byter jag ut färsen mot kyckling istället. Antingen strimlade kyckling fileér eller grillad kyckling som jag fräser på samma sätt som färsen!!
Yellow Submarine
4 port
Ingredienser
ca 700 g fisk(ta vad du vill)
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning (helst fisk)
1 gul lök
1 brk cocosmjölk
Lite bladspenat kan bli gott att ha i
Curry (så mkt så man tycker det smakar gott)
Röd Currypasta ( samma som ovan)
Lite olja
Salt
Tärna paprikan och fräs ihop med finhackad gul lök och hackad vitlök i oljan. Smula i buljontärningen, häll i kokosmjölken och koka upp.
Tillsätt Curry och currypasta. Salta lite på fisken och lägg sen ner den i grytan, sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
Med tiden
Det är inte ens säkert att det kommer bli mått angivelser , för sånt är jag som sagt usel på att använda. Har jag mått så skriver jag dit dem annars blir det bara ingredienser!
Då jag för ett tag sen detoxade så tänkte jag även så småning om slänga in några av de recepten som faktiskt gjorde så att jag överlevde de två veckorna.
Sött som faktiskt är riktigt nyttigt
Kiwisorbet
5st kiwi
2 äggvitor
2 msk agavesirap
Skala och mosa kiwin med en mixer. Vispa äggvitorna till ett väldigt fast skum. Häll i kiwiröran och agavesirapen och blanda. Låt stå i kyl i minst 5 timmar
Glass liknande
2 bananer
2 dl naturell yoghurt
1 knivsudd frön från vaniljstång
1 msk flagad mandel
Mixa I blender. Tillsätt därefter:
1 msk krossad choklad med 70% kakaohalt
Vänd ned chokladen. Frys in i coupeglas.
Fruktsallad
7 dl blandande frukter
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl hackade mandlar
Skär frukterna och blanda i en skål. Häll på apelsinjuicen. Hacka mandeln och strö over fruktsalladen. Servera!
Hallonmarmelad:
1 banan
2 dl hallon
Kör i mixern till en jämn smet. Klart. Kan förvaras ett par dagar i kylskåp
Ibland så måste man ju kanske äta något sånt här istället för tex Ben & Jerry glassen!